Aromatyczny shake z dynią

Pozostając w temacie dyni, dziś na szybkie śniadanie aromatyczny shake dyniowy.

shake_dyniowy

1 porcja:
1/2 szklanki puree z dyni*
2 małe dojrzałe banany
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
opcjonalnie:
1 łyżka „kokosowej bitej śmietany”*

Banany obrać i przełożyć do blendera.
Dodać puree z dyni, mleko kokosowe i przyprawy.
Całość miksować do uzyskania gładkiej masy.
Przed podaniem nałożyć łyżkę „kokosowej bitej śmietany”.
Dodatkowo można oprószyć cynamonem.
Od razu podawać.

Smacznego!
Malwina

puree z dyni*- dynię ok 1 kg, kroje w ćwiartki, wydrążam łyżką miąższ.
Piekarnik nastawiam na 215 stopni bez termoobiegu.
Dynie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do momentu, aż dynia będzie miękka
(czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
Upieczoną dynię obieram ze skórki, przekładam do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej masy.
„kokosowa bita śmietana”*- Mleko kokosowe schłodzić najlepiej przez całą noc.
4 łyżki gęstego, schłodzonego mleka kokosowego przełożyć do blendera.
Można posłodzić syropem z agawy. Całość zmiksować.