Babeczki cytrynowo-szafranowe

Jeśli planujecie na święta upiec babkę to polecam cytrynowo-szafranowe babeczki z lukrem z cukru palmowego obsypane migdałami.
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowani babeczki wegańskie i bezglutenu.

4 babeczki o wymiarach ok 10 cm.
1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka wody
4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 1/2 zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
szczypta szafranu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
do obsypania: drobno posiekane migdały
lukier:
1/2 szklanki drobno zmielonego cukru palmowego (można użyć innego drobno zmielonego cukru, ważne by miał konsystencje cukru pudru)
2 łyżeczki soku z cytryny

Szafran przełożyć do miseczki i zalać łyżką wody. Odstawić na około 20 minut.
Do miski wsypać kaszę kukurydzianą, mąkę ryżową, cukier trzcinowy,
skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane i szczyptę soli.
Następnie dodać: olej, szafran i wodę.
Całość dobrze połączyć razem.
Można upiec jedną większą babkę, ja wybrałam 4 silikonowe foremki o wymiarach ok 10-14cm.
Jak pieczemy w standardowej formie to trzeba ją delikatnie natłuścić.
Małe babeczki piekę około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jeśli zdecydujecie się upiec jedną dużą babkę czas pieczenia wydłużyć do około 1h.
Upieczone babeczki odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować lukier:
Drobno zmielony cukier palmowy ( ja swój zmieliłam w młynku do kawy) wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny.
Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jak jest za rzadki dodać cukru, a jak za gęsty dodać odrobinę płynu.
Gotowym lukrem udekorować babeczki.
Całość obsypać drobno posiekanymi migdałami.

Smacznego!
Malwina