Bananowe pancakes

Przepyszne bananowe placuszki.
Gluten free i vegan.
Idealne na niedzielne śniadanie z ulubionymi dodatkami. Przygotowanie ich zajmuje 5-10 minut bo wszystko miksuje w blenderze.             Później tylko chwila cierpliwości przy smażeniu i już można się cieszyć przepysznym śniadaniem :D Moja ulubiona wersja to taki w sumie banał bo z bananami, orzechami i syropem z agawy. Ale w niedzielny poranek nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne ;)


4 porcje
1 dojrzały banan
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mixu mąki bezglutenowej
1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1  łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
do podania: banan, orzechy laskowe i syrop z agawy

Banana obierz i przełóż do blendera.
Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Całość odstaw na około 5 minut.
W tym czasie natłuść kilkoma kroplami oleju rzepakowego patelnie i rozgrzej na średnim ogniu.
Nakładaj placuszki i smaż na rumiano z obydwu stron.
Od razu podawać z ulubionymi dodatkami.

Pozdrawiam Malwina