Bananowy słodki chlebek z daktylami

Jeśli nie posiadamy na stanie mąki gryczanej można zmielić 100g kaszy gryczanej w malakserze lub młynku do kawy.
Struktura chleba jest wówczas całkowicie inna, polecam chociaż raz spróbować :D
Chlebek szybki i łatwy jak wszystko co ostatnio robię z braku czasu.
Jest bardzo wilgotny i bananowy. Bardzo słodki za sprawą daktyli.
Piekę go na wieczór i kroje dopiero na drugi dzień.
Polecam :D

bananowo_daktylowy_chlebek

1 keksówka
1 szklanka posiekanych drobno daktyli
1 szklanka mielonych migdałów
2/3 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki z tapioki
1/2 szklanki mąki sojowej
2/3 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki jasnego cukru muscavado
250 ml jogurtu sojowego naturalnego
2 duże ekologiczne jajka
2 średnie banany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
szczypta soli

Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać drobno pokrojone daktyle.
Banany rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jajka i dobrze połączyć ze sobą.
Do mieszanki mąk dodać, siemię lniane, zmielone migdały, cukier, kardamon, gałkę muszkatołową i sól.
Delikatnie połączyć. Dodać jogurt sojowy, sok z cytryny i wymieszane z jajkami banany.
Całość dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Chlebek piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Pozdrawiam
Malwina