Bezglutenowa pizza z wegańskim serem

W ręce wpadł mi wegański ser o którym było głośno na wegetariańsko-wegańskich blogach.
Nie jestem zwolenniczką gotowych rozwiązań dla wegan i wegetarian typu parówki sojowe, wędliny sojowe dla mnie to dalej żywność przetworzona z jakimiś ulepszaczami.
Robiąc tę pizze jakoś serce mi się krajało :P bo z jednej strony przez moje Hashimoto jestem na diecie bez glutenu i bez nabiału.
To czytając skład mąki i sera zastanawiałam się czy większą krzywdę bym sobie zrobiła jedząc pizze na mące orkiszowej (w której w składzie jest tylko mąka orkiszowa) i z dobrą mozzarelą czy te moje wynalazki? :P
No dobra raz kupiłam to trzeba było zużyć :P

Ciasto:
3 szklanki mixu bezglutenowego pełnoziarnistego(użyłam tej)
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki drożdży sproszkowanych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli

Sos do pizzy:
1 średnia cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
suszone oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy

Dodatkowo:
3 duże garści świeżego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
olej rzepakowy
150g sera wegańskiego (użyłam tego)
świeże oregano
rukola

Ciasto:
Mąkę przesypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
Wlać wodę i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać oliwę z oliwek.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia, nadając mu kształt.
Przykryć czystą, suchą ściereczką. Odstawić na około 40 minut.
Sos do pizzy:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodać puszkę pomidorów. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano w zależności od tego jak lubimy i startymi ząbkami czosnku.
Całość smażyć, aż sos się zredukuję ok 3-4 minut.
Gotowy przestudzony sos, nałożyć na pizze.
3-4 ząbki czosnku obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Wrzucić szpinak i delikatnie podsmażyć. Do momentu, aż listki zwiędną.
Szpinak i czosnek wyłożyć na pizze.
Ser zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Rozprowadzić równomiernie po pizzy.
Obsypać świeżym oregano.
Piec pizze około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (piekę bez termoobiegu)
Od razu podawać na przykład ze świeżą rukolą.

Smacznego :)
Malwina