Bezglutenowe brownie z kremem z awokado

Szybkie brownie z kremem z awokado.
Ciasto bez glutenu i cukru słodzone melasą z buraków.
Z przepysznym kremem z awokado słodzonym daktylami.


Forma około 23cm z kominem
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z tapioki
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki dobrej jakości, gorzkiego kakao
1 szklanka melasy z buraka
1 szklanka zimnej, świeżo zaparzonej kawy
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem z awokado:
garść daktyli
1 średnie awokado
1/4 szklanki dobrej jakości, gorzkiego kakao

Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Suche składniki wsypać do miski.
Kawę, melasę, wanilię i olej rzepakowy wymieszać razem.
Mokre składniki wlać do suchych i dobrze połączyć razem.
Ciasto przełożyć do formy.
Piekłam w silikonowej formie z kominem.
W innym przypadku powinno się formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-35 minut (bez termoobiegu).
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

krem z awokado:
Daktyle przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Odcedzić z nadmiaru wody i przełożyć do miseczki.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ.
Całość razem zmiksować, dodać kakao i ponownie razem zmiksować.
Gotowy krem nałożyć na ciasto.
Od razu podawać.
Smacznego!
Malwina