Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Oczywiście moim ulubionym jesiennym ciastem jest MARCHEWKOWE!!
I w tak przepiękny wolny, wrześniowy weekend jest obowiązkowe :D
Tym razem wersja bezglutenowa dla alergików lub tych co świadomie rezygnują z glutenu.

ciasto_marchewkowe1

suche składniki:
2 szklanki startej drobno marchewki
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki płatków gryczanych
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej
opcjonalnie: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

mokre składniki:
1 1/3 szklani wody
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Suche składniki razem z przyprawami i marchewką wsypujemy do jednej miski.
W drugiej misce mieszamy razem mokre składniki.
Mokre wlewamy do suchych, całość razem połączyć.
Ciasto przełożyć do blachy (tortownica 22-25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Odstawić do wystudzenia.
Całość można obsypać cynamonowym cukrem pudrem.

Smacznego!! :)
Malwina