Bezglutenowe ciasto z bananami i czekoladą

Przepyszne ciasto bananowe na mące gryczanej z kawałkami gorzkiej czekolady.
Podaje je z kokosową bitą śmietaną i syropem daktylowym.
Ledwo co udało mi się zrobić zdjęcia .. tak szybko znikało ;)
Idealny deser na rozpoczęcie nowego tygodnia.

bananowy_chleb_gluten_free1
forma keksowa o wymiarach 26x12cm
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2/3 szklanki przefiltrowanej wody
2 średnie dojrzałe banany
ok. 50g dobrej jakości gorzkiej czekolady
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta różowej soli himalajskiej
Do podania: „kokosowa bita śmietana”*, syrop daktylowy

Banany obrać, widelcem rozgnieść na puree.
Gorzką czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Dodać: cukier trzcinowy, sól, pastę waniliową, puree z bananów, czekoladę, siemię lniane i wodę.
Wszystko razem dobrze połączyć. Gdy całość jest za gęsta dodać wody.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy.
W piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, piec około 40 minut.
Odstawić do wystudzenia.
Podawać z „kokosową bitą śmietaną”* i syropem daktylowym.

„kokosowa bita śmietana”*- Mleko kokosowe schłodzić najlepiej przez całą noc.
4 łyżki gęstego, schłodzonego mleka kokosowego przełożyć do blendera.
Można posłodzić syropem z agawy. Całość zmiksować.