Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem

Bezglutenowe, kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Oj długo za mną chodziło takie ciasto.
Zaczyna się pomału sezon na przepyszne świeże owoce i coraz bardziej nabieram ochoty na kruche ciasta z kruszonką i tarty.


1 blacha o wymiarach 20×20
2 łodygi rabarbaru
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka popingu z amarantusa (użyłam tego)
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki zimnej wody + 4 łyżki
2 czubate łyżki miękkiego oleju kokosowego
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenu)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Suche składniki przesypać do miski.
Dodać miękki olej kokosowy, skórkę z cytryny i wodę.
Wyrobić w miarę zwarte ciasto.
Gdy ciasto się za bardzo kruszy dodać 2-4 łyżki wody.
Większą połową gotowego ciasta wyłożyć dno blachy.
Na ciasto wyłożyć rabarbar.
Resztę ciasta pokruszyć na wierzch.
Piec 45 minut.
Odstawić do wystudzenia.

Smacznego!
Malwina