Cappuccino z mlekiem sojowym

Nie mogłam się oprzeć takiej uczcie na dobry początek dnia.
Moja wersja cappuccino z mlekiem sojowym o smaku wanilii.
Można udekorować czekoladą lub kakao.
Sekret tkwi w dobrej kawie i dobrze ubitym mleku.
Jeśli robimy cappuccino z mleka krowiego powinno być z jak największą ilością tłuszczu,
inaczej się dobrze nie ubije i będzie mieć wodnisty smak.
Próbowałam swojego czasu ubić mleko sojowe własnej produkcji ale niestety się nie udało.
Więc zawsze gdy mam ochotę na cappuccino wybieram kupny napój sojowy.

kawa
Dla 2 osób
1/2 szklanki napoju sojowego waniliowego
2 filiżanki kawy rozpuszczalnej lub z kawy z ekspresu

dodatkowo: melasa z karobu

Napój sojowy czyli inaczej potocznie zwane mleko sojowe powinno być schłodzone.
Przygotowujemy odpowiednią porcję kawy.
Schłodzone mleko sojowe ubijamy za pomocą spieniacza do mleka,lub za pomącą innych gadżetów,
takich jak różnego rodzaju przystawki do ubijania piany, mieszadła, rózgi, automaty i dzbanki z tłokiem.
Ubite mleko przekładamy do szklanek.
Po czym delikatnym strumieniem z brzegu szklanki wlewamy wcześniej przygotowaną kawę. Można dodatkowo posłodzić melasą z karobu.

Pozdrawiam
Malwina