Chleb bananowy

Jedno z moich ulubionych śniadań . Przepyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem puree z bananów.
Chleb za sprawą puree jest wilgotny, a mąka pełnoziarnista sprawi, że będziemy długo najedzeni.
Chleb jest przepyszny z masłem orzechowym.
Po takim śniadaniu jestem pozytywnie naładowana na pół dnia.
chleb_bananowy1
1 bochenek
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
1/4 szklanki cukru trzcinowego
puree z 2 małych bananów
7g suszonych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
dodatkowo: masło z orzeszków ziemnych, banan

Mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże i puree z bananów.
Dodać wodę i wyrobić ciasto.
Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Pod koniec wyrabiania dodać olej rzepakowy.
Z ciasta uformować kulę przełożyć do miseczki, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
Po godzinie ponownie wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 14x24cm. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Chleb piec 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC(bez termoobiegu).
Ostawić do wystudzenia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Moja wersja to: masło z orzeszków ziemnych i banan.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina