Chłodnik z awokado i ogórka

Robi się coraz cieplej i szkoda marnować czasu na stanie przy garach.
A coś by się zjadło lekkiego i szybkiego w przygotowaniu.
Chłodnik z awokado i ogórka jest idealny.
Wystarczy wszystko wrzucić do blendera i po chwili mamy aksamitnie kremowy chłodnik.

chłodnik_awokado_ogorek1

1/2 ogórka wężowego
1 duże awokado
1/4 pęczku szczypiorku (można dodać więcej lub mniej jak to lubi)
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego nie słodzonego
sok z 1 cytryny
mała garść tymianku cytrynowego
sól kamienna i świeżo mielony czarny pieprz
do podania: rzodkiewki, oliwa z oliwek

Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj.
W czasie miksowania dopraw solą i pieprzem według uznania.
Miksuj tak długo aż uzyskasz jedwabiście gładką konsystencję.
Można od razu podawać lub schłodzić około 2h.
Podawać z posiekanymi rzodkiewkami, można skropić oliwą z oliwek.

Smacznego!
Malwina