Chrupki chlebek z rukolą

Chrupiący chlebek z rukolą i czosnkiem.
Idealnie się nadaje do kanapek lub jako chrupiąca przekąska do różnego rodzaju sosów i dipów.

chrupki chleb z rukola
ok 15 sztuk:
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka namoczonych pestek słonecznika (objętość już po namoczeniu)
1 szklanka wody przefiltrowanej
1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
1 łyżka babki płesznik
3 duże garści świeżej rukoli
2 duże ząbki czosnku
1 czubata łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Słonecznik zostawić do namoczenia przez całą noc (powinny wystarczyć również 2-3h).
Orzechy laskowe przełożyć do malaksera i zmiksować, dodać namoczone pestki słonecznika.
Całość zmiksować w czasie miksowania dodać 1/2 szklanki wody.
Następnie dodać czosnek, rukolę, olej kokosowy i resztę wody.
Dokładnie zmiksować.
Na koniec dodać babkę płesznikam, siemię lniane i doprawić solą i pieprzem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotową masę rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.
Najpierw piekę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni by masa troszkę odparowała.
Po tym czasie wyciągam chleb z piekarnika i kroję na takie kawałki jakie mi odpowiadają.
Temperaturę podwyższam do 200 stopni i piekę 25 minut.
Odstawić do wystudzenia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Malwina