Ciasto marchewkowe z lukrem sezamowym (Vegan)

Ciasto marchewkowe idealnie się sprawdza w jesienne dni. Jest aromatyczne, wilgotne i przepyszne
Nie pogardzę żadnym ciastem marchewkowym, ale jakoś tym razem miałam ochotę na coś innego.
I tak o to powstało ciasto marchewkowe z kokosem, imbirem i kardamonem z lukrem sezamowym na bazie pasty tahini.
Na to właśnie miałam ochotę . Deszczowy dzień od razu lepszy :)
ciasto_marchewkowe

6-8 porcji
(blacha o średnicy ok 23cm)
1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru i kardamonu
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki otartej skórki z limonki
2 łyżeczki pasty waniliowej
lukier sezamowy: 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki pasty tahini, 1 łyżka ciepłej wody

Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do miski z mąką dodać: sól, cukier trzcinowy, siemię lniane, wiórki kokosowe, startą marchewkę, imbir, kardamon.
W drugim naczyniu wymieszać razem: wodę, pastę waniliową, skórkę z limonki i sok z limonki.
More składniki przelać do suchych i wszystko razem dobrze połączyć.
Ciasto przełożyć do blachy (tortownica 22-25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier:cukier puder dobrze rozetrzeć razem z pastą tahini i łyżką ciepłej wody.
Polukrować ciasto, odstawić aż lukier lekko zastygnie.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina