Ciasto z suszonymi morelami i kokosem

Przepyszne ciasto z suszonymi morelami, słonecznikiem i kokosem.
Z dodatkiem puree z banana za sprawą którego jest wilgotne i przepyszne.
Bez tłuszczu, jajek i nabiału.
Idealne na 2 śniadanie lub jako przekąska do szkoły lub pracy.
ciasto_z_suszonymi_morelami
blacha o wymiarach 24x24cm
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka wody
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki nasion słonecznika
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
puree z 2 małych bananów
duża garść suszonych moreli
2 łyżeczki pasty waniliowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Dodać amarantusa, wiórki kokosowe, siemię lniane, sól, cukier trzcinowy,
pestki słonecznika. Morele pokroić w drobną kosteczkę i również dodać.
Puree z bananów wymieszać z 1 szklanką wody i pastą waniliową.
Mokre składniki dodać do suchych, całość dobrze razem połączyć.
Ciasto przełożyć do blachy (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190ºC przez około 40 minut.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina