Crumble z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciastko o aromacie migdałowym pod którym kryją się słodkie truskawki i rabarbar … czy może być coś pyszniejszego? ;)
Idealnie pasuję z waniliowymi lodami.

4 porcje

kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki zimnej wody
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej

owoce:
1/2 twardego słodkiego jabłka
2 szklanki truskawek
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
sok z jednej dużej cytryny
2 łyżeczki wody różanej
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotować kruszonkę: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałę składniki zaczynając od suchych, a kończąc na mokrych.
Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1h.
Truskawki opłukać, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki i przełożyć do miseczki, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, rabarbar, sok z cytryny i wodę różaną.
Całość dobrze razem połączyć i odstawić na około 30min.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Żaroodporne kokilki nasmarować oliwą z oliwek. Do każdej rozłożyć owoce.
Schłodzone ciasto rozrywać na małe cząsteczki i układać na owocach tak by je przykryć całkowicie.
Piec przez 25 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina