Cynamonowe ciastka

Mocno cynamonowe ciasteczka.
Chrupiące i aromatyczne, szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu.

ok. 30 ciasteczek

2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki melasy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo: 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 2 łyżeczki cynamonu

Do miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Dodać sól, cukier trzcinowy, siemię lniane, olej rzepakowy, melasę, mus jabłkowy.
Zagnieść ciasto do uzyskania zwartej konsystencji.
W miseczce wymieszać razem cukier trzcinowy i cynamon.
Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Układać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina