Cytrynowo – szafranowy budyń z tapioki

Budyń cytrynowo – szafranowy  z lekkim aromatem migdałowym.
Delikatny deser bez mleka i jajek o przepięknym żółtym kolorze.

6 porcji
1 szklanka tapioki
3 szklanki wody
1 szklanka mleka migdałowego
1/3 szklanki cukru palmowego
szczypta szafranu
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka esencji migdałowego
do podania: płatki migdałowe, skórka otarta z cytryny

Szafran zalać 1 łyżką gorącej wody i odstawić.
Tapiokę przesypać do miski, zalać wodą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie przepłukać tapiokę wodą, przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody i gotować 5 minut.
Do tapioki dodać: mleko migdałowe, cukier, otartą skórkę z cytryny i esencje migdałową.
Gotować 10-15 minut, co chwila mieszając lub do momentu, aż płyny się zredukują i budyń będzie gęsty.
Pod koniec dodać szafran i całość dobrze wymieszać.
Gotowy budyń przełożyć do miseczek i schłodzić.
Przed podaniem udekorować płatkami migdałowymi i skórką z cytryny.

Pozdrawiam Malwina