Czekoladowe babeczki na mące gryczanej

Mocno kakaowe babeczki z mąki gryczanej, oblane polewą z gorzkiej czekolady.

6 babeczek (o wymiarach ok 6-8cm)

1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki dobrej jakości gorzkiego kakao
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
4 łyżki drobnej kaszy kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
dodatkowo: prażone migdały

krem czekoladowy:
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki mleka ryżowego

Do miski wsypujemy: mąkę gryczaną, kakao, cukier, kaszę kukurydzianą, siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Do suchych składników dodajemy: olej rzepakowy, pastę waniliową i ostudzoną kawę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do lekko natłuszczonych foremek (można upiec jedną dużą babkę).
Babeczki pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladowy krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier i mleko ryżowe. Dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty krem.
Gotowym kremem polewamy babeczki, całość obsypujemy posiekanymi drobno, prażonymi migdałami.

Pozdrawiam Malwina :)