Czekoladowe ciastka z orzechami

Kolejne szybkie ciasteczka :)
Tym razem wegańskie ciasteczka z kakao i chrupiącymi orzechami włoskimi.

25-30 ciatek

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki niesłodzonego kakao
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
dodatkowo:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiać do miski.
Dodać siemię lniane, sól, cukier, mus jabłkowy i olej rzepakowy.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść w miarę zwarte ciasto.
Z ciasta formować kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego,
każdą obtoczyć w posiekanych orzechach włoskich.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina