Czekoladowe trufle z orzechami

Przepyszne czekoladowe trufle wykonane ze słodkich daktyli i orzechów.
Wegańskie trufle bez masła i śmietany, a równie pyszne jak klasyczne.
Całości dopełnia aromatyczna orzechówka i chrupiące orzechy.
Bardzo łatwe w przygotowaniu bo wystarczy wszystko wsadzić do blendera i miksować,
a później tylko czekać z niecierpliwością jak się schłodzą.

25-30 trufli

ok. 300g ekologicznych daktyli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki melasy z karobu
1 łyżka orzechówki
dodatkowo:
1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
2-3 łyżki gorzkiego kakao

Daktyle przełożyć do miseczki zalać gorącą wodą i odstawić na ok.1 godzinę.
Daktyle odcedzić, przełożyć do blendera.
Dodać orzechy, melasę, orzechówkę, siemię lniane i kakao.
Wszystko razem dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do miseczki wlać zimną wodę i za pomocą zwilżonych dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Część gotowych trufli można obtoczyć w rozdrobnionych orzechach włoskich lub gorzkim kakao.
Przed podaniem schłodzić ok. 2 godziny w lodówce.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina