Czekoladowy makaron z ricottą i truskawkami

Makaron z twarożkiem i truskawkami…mmm typowy smak dzieciństwa i beztroskich wakacji.
Tym razem zainspirowana pewnymi pierożkami, postanowiłam urozmaicić typowy smak dzieciństwa o odrobinę czekolady.
Makaron o smaku czekolady okazał się naprawdę przepyszny z dodatkiem świeżych truskawek i waniliowym serkiem ricotta.

4 porcje

Czekoladowy makaron:
2 szklanki mąki pszennej
100ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
4 żółtka
100g gorzkiej czekolady 70%
szczypta soli
Ricotta z truskawkami:
250g ricotty
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 szklanki truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawić by trochę przestygła.
Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie, wbić 4 żółtka, oliwę z oliwek i czekoladę.
Łączyć ze sobą składniki dodając stopniowo wodę. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
W tym czasie truskawki opłukać. Osuszyć, oderwać szypułki, przekroić na pół lub ćwiartki. Truskawki oprószyć brązowym cukrem i odstawić na 30min. Ricottę wymieszać z jogurtem naturalnym, pastą waniliową i również odstawić.
Rozwałkować ciasto na placek, obsypać odrobinę mąką zwinąć w rulonik i pokroić. Zagotować wodę dodać szczyptę soli i łyżkę oliwy z oliwek. Gotować makaron około 6 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Na gotowy makaron ułożyć ricottę i przygotowane wcześniej truskawki. Od razu podawać.
Smacznego!

Pozdrawiam Malwina