Czekoladowy mus z figą i pikantnym sosem śliwkowym

Przepyszny czekoladowy mus z orzechów laskowych posłodzony daktylami.
Do tego kokosowa śmieta, świeża figa i pikantny sos ze śliwki węgierki.
Zaserwowany w przecudnych czekoladowych miseczkach.
Jest to bardzo fajna opcja na deser gdy przychodzą do nas znajomi.
Tak zaserwowanym deserem z pewnością ich oczarujemy.

czekoladowe_miseczki_z_figa
4 porcje:

Mus orzechowy:
200g orzechów laskowych
200g daktyli
1/4 przefiltrowanej wody
2 łyżki miękkiego oleju kokosowego
4 łyżki gorzkiego, dobrej jakości kakao
1 łyżeczka pasty waniliowej

Pikantny sos śliwkowy:
ok 10-15 dojrzałych, śliwek węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

Dodatkowo:
4 czekoladowe miseczki.
2 dojrzałe figi
4 łyżki gęstej części ze schłodzonego mleka kokosowego
opcjonalnie: syrop z agawy

Pikantny sos śliwkowy:
Śliwki umyć, przekroić na pół usunąć pestki.
Wypestkowane śliwki przełożyć do małego garnuszka z podwójnym dnem.
Do śliwek dodać: cukier i sok z cytryny.
Całość dusić pod przykryciem do momentu aż śliwki się rozpadną.
Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać imbir.
Całość dokładnie zmiksować.
Odstawić do wystudzenia.
Mus orzechowy:
Orzechy i daktyle namoczyć, najlepiej całą noc.
Namoczone daktyle i orzechy przepłukać.
Przełożyć do malaksera, dodać wodę i zmiksować.
Dodać: olej kokosowy, kakao i wanilie.
Całość miksować do momentu, aż uzyskamy w miarę jednolity mus.
Kokosowa bita „śmietana”: Mleko kokosowe schłodzić najlepiej przez całą noc.
4 łyżki gęstego, schłodzonego mleka kokosowego przełożyć do blendera.
Można posłodzić syropem z agawy. Całość zmiksować.
Figi umyć i pokroić w ćwiartki.

Do czekoladowych miseczek nałożyć orzechowy mus.
Na mus nałożyć „kokosową bitą śmietanę”.
Na całość ułożyć przekrojone figi.
Całość oblać pikantnym śliwkowym sosem.
Od razu podawać.

Smacznego!
Malwina