Czipsy ziemniaczane

Chrupiące czipsy ziemniaczane, smażone na głębokim tłuszczu.
Idealna przekąska na sobotnie popołudnie.

1 średnia miska:
3 duże czerwone ziemniaki (akurat takie miałam)
0,5l oleju rzepakowego
świeżo zmielona sól morska
ewentualnie ulubione przyprawy

dobra mandolina – krajalnica która nam poszatkuje ziemniaki jak najcieniej
szeroki garnek z podwójnym dnem
duży talerz
ręcznik papierowy

Ziemniaki dokładnie myję (nie obieram) i suszę.
Szatkuję na drobnej szatkownicy.
Następnie małymi partiami smażę, na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Usmażone czipsy wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Następnie przekładam do miski.
Można posolić świeżo zmieloną solą morską lub dodać ulubionych przypraw

ENJOY!!
Malwina