Czosnkowy dip z awokado i sałaty

Kremowy dip z awokado i sałaty.
Czosnkowy dip idealnie nadaje się jako przekąska.
Wspaniale komponuje się z świeżymi warzywami.

dip_z_salaty

4 porcje

1 awokado
1 mała główka sałaty masłowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lnianego
sok z 1/2 cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka pestek słonecznika
do podania:
ulubione świeże warzywa np. rzodkiewka, seler naciowy

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ, przełożyć do malaksera.
Sałatę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i również przełożyć do malaksera.
Dodać olej lniany, sok z cytryny i 2 ząbki czosnku.
Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na koniec obsypać pestkami słonecznika.
Podawać z świeżymi, chrupiącymi warzywami.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina