Dyniowe placki z syropem klonowym

Bezglutenowe placuszki z dynią i cynamonem oblane syropem klonowym.

placuszki_dyniowe
1 szklanka puree z dyni*
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
1 łyżka oleju ryżowego
1 szklanka mleka ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (gluten free)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do smażenia olej ryżowy
do podania: syrop klonowy

1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego zalać wodą i odstawić na 5 minut (aż napęcznieje)
Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać sól.
W drugiej misce wymieszać puree z dyni razem z olejem, mlekiem i siemieniem lnianym.
Do mokrych składników dodawać stopniowo suche, ciągle mieszając.
Mieszać, aż całość się razem połączy.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem ryżowym ok. 2 minut z każdej strony lub do momentu, aż się przyrumienią.
Podawać z syropem klonowym.

puree z dyni*- dynię ok 1 kg, kroje w ćwiartki, wydrążam łyżką miąższ.
Piekarnik nastawiam na 215 stopni bez termoobiegu.
Dynie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do momentu, aż dynia będzie miękka
(czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
Upieczoną dynię obieram ze skórki, przekładam do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej masy.