Faszerowana papryka gotowana na parze

Uwielbiam białą faszerowaną paprykę .
Po ugotowaniu lub pieczeniu jest bardzo delikatna w smaku. Nie ma też tak grubej skórki którą ma np. czerwona papryka.
Tym razem przepis na paprykę faszerowaną marchewką, cukinią i pestkami słonecznika.
Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy paprykę dusić w garnku z grubym dnem.
Na dno dajemy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, układamy papryczki.
Podsmażamy je tak z 2-5 minut na średnim ogniu pod przykryciem, następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i na wolnym ogniu dusimy około 20 minut.

faszerowana_papryka

3-6 porcji
6 białych, średnich papryk
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki nasion słonecznika
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy
oliwa z oliwek

Paprykę dokładnie umyć, odciąć wierz i usunąć gniazda nasienne.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Dodać do cebuli. Dusić około 5 minut. Pd koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Patelnie zdjąć z ognia i dodać ugotowany ryż, podprażone pestki słonecznika.
Dobrze wszystko razem połączyć.Doprawić solą i pieprzem.
Gotowym farszem napełnić paprykę.
Ułożyć ściśle w naczyniu/garnku/koszu bambusowym do gotowania na parze.
Gotować około 15-20 minut.
Od razu podawać np. skropione oliwą z oliwek lub z ulubionym sosem.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina