Faszerowana papryka z suszonymi pomidorami

Faszerowana papryka z kaszą jęczmienną, warzywami i aromatycznymi suszonymi pomidorkami.
Uwielbiam gołąbki … ale nigdy nie mam cierpliwości by zgrabnie i sprawnie zawijać farsz w liście kapusty.
Dlatego moim faworytem w faszerowaniu jest papryka, można w nią upchnąć przeróżne farsze, wstawić do piekarnika i na 40 minut zapomnieć, że przygotowuje się obiad.

4-6 porcji

10 małych papryk dowolnego koloru
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 średnia marchewka
1 średni korzeń pietruszki
1 mała cukinia
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 duże świeże pomidory
3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżeczka posiekanych kaparów
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
pęczek świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Kasze ugotować w 3 szklankach posolonej wody. Gotować do momentu aż woda całkowicie wyparuje.
Paprykę przekroić w poprzek, usunąć gniazda nasienne ze środka. Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę na małym ogniu przez około 5 minut, dodać startą marchew, pietruszkę, cukinię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić razem około 5 minut. Dodać przyprawy, starte ząbki czosnku, kapary i suszone pomidorki, smażyć jeszcze przez około minutę. Dodać ugotowaną kaszę, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać wszystko razem. Gotowym nadzieniem nafaszerować papryki. Ułożyć papryki na blaszce do pieczenia, każdą skropić oliwą z oliwek. Przykryć folią aluminiową i zapiekać około 40 minut po tym czasie zdjąć folie i zapiekać jeszcze przez 5 minut. Smacznego.

Pozdrawiam Malwina