Jaglane babeczki z kremem z prażonych migdałów

Mega łatwe, bezglutenowe, wegańskie babeczki. Idealne do umilenia sobie popołudniowej kawki :)
Jaglane babeczki z kremem wykonanym również z kaszy jaglanej i masła z prażonych migdałów.

6 babeczek

1/3 szklanki płatków jaglanych
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mixu bez glutenowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli morskiej

krem:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki masła z prażonych migdałów (użyłam tego)
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
szczypta soli morskiej

Wszystkie suche składniki na babeczki wsyp do miski.
Dodaj syrop z agawy, olej rzepakowy, pastę waniliową i wodę.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Gotowe cisto nałóż do silikonowych foremek na muffinki lub standardowej formy wyłożonej papilotkami.
Babeczki pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone babeczki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem: składniki na krem przekładamy do blendera (jeśli używamy kielichowego)
lub do wysokiej miski ( jak używamy ręcznego blendera).
Wszystko razem idealnie miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Ostudzone babeczki przekrój na pół.
Gotowy krem możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki, lub przełożyć szpatułką do nakładania kremu.
Całość schłodzić przed podaniem.

Smacznego!
Pozdrawiam Malwina