Kokosowa panna cotta z chia i syropem z rabarbaru

Jeśli macie ochotę na jakiś pyszny, lekki deser to panna cotta jest idealna.
Panna cotta w wersji wegańskiej na mleku kokosowym z dodatkiem nasion chia do tego ulubiony syrop i świeże owoce.

kokosowa_pannacotta_z_rabarbarem

2 porcje
2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki cukru kokosowego
1/2 łyżeczki agaru

warstwa z syropem z rabarbaru
1 szklanka mleka kokosowego
4 łyżki syropu z rabarbaru
1/2 łyżeczki agaru

maliny, truskawki lub inne świeże owoce do podania

Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 2h lub całą noc do lodówki.
Mleko z nasionami przelać do rondelka dodać cukier kokosowy i zagotować.
Gdy całość zacznie się gotować dodać agar i gotować jeszcze ok 1 minut ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia i przelać do miseczek odstawić na pół godziny by całość ostygła.
Podobnie przygotowujemy warstwę z syropem z rabarbaru.
Mleko kokosowe razem z syropem przelewamy do rondelka i gotujemy.
Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę.
Czekamy aż całość troszkę ostygnie i nalewamy na ściętą warstwę z nasionami chia.
Czekamy kolejne pół godziny aż całość ostygnie i schładzamy w lodówce kolejne 2h.
Przed podaniem obsypać ulubionymi owocami.

Smacznego!
Malwina