Kokosowa zupa z pieczarkami i brokułem

Jak nie macie pomysłu na obiad, lub po pracy wam się nic nie chce to ta zupa jest idealna.
Dosłownie ekspresowa zupa z brokułem, pieczarkami, kapustą Bok Choy i aromatycznym mlekiem kokosowym.

4 porcje:

2 szklanki pokrojonych pieczarek
1 szklanka pokrojonej kapusty Bok Choy
ok. 250g różyczek brokuła
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka kokosowego
4 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
3 szalotki
1 ząbek czosnku
2cm obranego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki pokrojonej drobno czerwonej papryczki chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duży pęczek świeżej pietruszki
do podsmażenia: olej słonecznikowy lub rzepakowy

Szalotki drobno pokroić, wrzucić do garnka.
Dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Całość razem delikatnie podsmażyć.
Następnie dodać brokuła i podsmażać około 3 minut. Później pieczarki i również delikatnie przyrumienić.
Na koniec kapustę Bok Choy. Całość podsmażyć razem około 3 minut.
Dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, sos sojowy i kurkumę.
Zalać całość bulionem i gotować około 15 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodać mleko kokosowe i dużą garść świeżo posiekanej natki pietruszki.
Według uznania doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Od razu podawać

Smacznego!
Malwina