Kokosowo-dyniowa zupa z gruszką i wanilią

Pyszna zupa z dyni i gruszek z dodatkiem mleka kokosowego i wanilii.
Osobiście nic nie dosładzałam, taka jaka wyszła ta zupa jest dla mnie idealna.
Gruszka i wanilia dały wystarczającej słodyczy, a dynia przepiękny kolor.

6-8 porcji
1/2 szklanki wody
700/800g obranej i oczyszczonej dyni
4 duże gruszki
400 ml mleka kokosowego
1 laska wanilii
do podania: 100g brązowego ryżu

Ugotować brązowy ryż, według wskazówek na opakowaniu.
Obraną i oczyszczoną dynie pokroić na mniejsze kawałki.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
Dynię i gruszki przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę, przykryć i powoli gotować.
Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać nasionka.
Nasionka i pozostała laskę wanilii dodać do gotującej się dyni i gruszek.
Dusić całość aż wszystko zacznie mięknąć.
Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze pod przykryciem około 10 minut.
Wyciągnąć laskę wanilii i całość zmiksować dokładnie blenderem.
Podawać z brązowym ryżem.

Pozdrawiam Malwina