Kokosowo-marchewkowe trufle

Nie lubisz marnować pulpy, która zostaje w sokowirówce czy tam wyciskarce?
Ja też nie! z bólem serca ją wywala jak nie mam czasu nic z tego zrobić.
Zazwyczaj są to jakieś placuszki albo dodatek do warzywnych kotletów.
A tym razem coś słodkiego…kokosowo-marchewkowe trufle.
Idealne na słodką zdrową przekąskę.

kokosowo_marchewkowe_trufle
ok 20 trufli (ilość zależy od wielkości)
1 szklanka pulpy marchewkowej (resztek z wyciśniętego wcześniej soku) lub 1 szklanka drobno startej marchewki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
ok 12-15 namoczonych daktyli
½ łyżeczki cynamonu, kardamonu i imbiru
wiórki kokosowe do obsypania gotowych trufli

Daktyle zalać wodą i odstawić, najlepiej na całą noc by zmiękły.
Daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i przyprawy przekładamy do malaksera.
Całość dokładnie miksujemy.
Miksujemy nie za długo do momentu, aż składniki dobrze się połączą i nie będzie widocznych dużych części daktyli.
Do całości dodajemy pulpę marchewkową i ponownie miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.
Z gotowej masy formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Chłodzimy ok 1h w lodówce.

Smacznego!
Malwina