Kokosowy budyń z tapioki z imbirowym kompotem z rabarbaru

Uwielbiam takie połączenia :) Myślałam, że nie uda mi się zrobić zdjęc tak mi ślinka ciekła :P
Kremowy, kokosowy budyń z tapioki ze słodko-kwaśnym rabarbarem. Do tego imbir i skórka z pomarańczy.
W chłodny majowy wieczór można delektować się przepysznym, rozgrzewającym deserem.

3-4 porcje:

imbirowo-rabarbarowy kompot
ok 3 cm kawałek imbiru
2 duże łodygi rabarbaru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki skórki z pomarańczy

kokosowy budyń:
2 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego
3/4 szklanki drobnej tapioki
szczypta soli

Przygotować kompot:
Rabarbar opłukać, wysuszyć i pokroić na kawałki około 1cm.
Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Dodać: cukier, wodę, sok z cytryny i drobno pokrojony imbir.
Gotować na wolnym ogniu, aż płyn się trochę zredukuje ale niektóre kawałki rabarbaru pozostaną w całości.
Pod koniec gotowania dodać skórkę z pomarańczy.
Przygotować budyń:
2 szklanki wody i mleko kokosowe zagotować.
Wsypać tapiokę, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.
Tapiokę gotować, od czasu do czasu mieszając.
Gotować do momentu, aż wszystkie kuleczki zrobią się przezroczyste.
Gotowy budyń przełożyć do dowolnego naczynia dodać gotowy kompot z rabarbaru.
Można podawać na ciepło lub schłodzone.

Smacznego Malwina :)