Kukurydziane placuszki z marchewką

Kukurydziane placuszki z marchewką. Tym razem wersja na słono.
Do placuszków można dodać odrobinę cukru trzcinowego i podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami.

ok 12 placuszków:
1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
2 szklanki wody
2 łyżki siemienia lnianego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta świeżo zmielonej soli morskiej
olej rzepakowy do smażenia

miętowo-kolendrowy sos:
1 puszka ciecierzycy
sok z 1 cytryny
1/4 pasty tahini
2-3 ząbki czosnku
garść drobno pokrojonej świeżej kolendry
garść drobno pokrojonej świeżej mięty
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki wody
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciecierzyce przepłukać na sitku i przełożyć do blendera.
Dodać resztę składników i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jak całość jest za gęsta można dodać wody.

Suche składniki na placuszki wyspać do miski.
Dodać startą marchew, olej rzepakowy i wodę.
Wszystko razem wymieszać.
Smażyć małe placuszki z obydwu stron.
Nie trzeba używać oleju do smażenia jeśli nasza patelnia da radę,
w przeciwnym razie dodawać przed smażeniem kolejnej partii odrobinę oleju rzepakowego.
Od razu podawać.

Smacznego!
Malwina