Marchewkowe burgery z ziołami i jogurtowy dip z kolendrą

Wegetariańskie burgery z kuskusu i marchewki.
Do tego przepyszny, orzeźwiający dip z jogurtu i kolendry.
Jak dla mnie idealny obiad na niedziele :D

 

4-6 porcji
marchewkowe burgery
2 szklanki przygotowanego wcześniej kuskusu
1 duża marchewka
1 duża cebula
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 ząbki czosnku
1 jajko
olej rzepakowy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
po garści świeżych ziół: bazylia, oregano,tymianek
jogurtowy dip:
400ml jogurtu greckiego
duża garść drobno posiekanej świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie: pomidorki koktajlowe z świeżym oregano

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzać olej rzepakowy, dodać cebule i smażyć na małym ogniu ok.5 minut. Dodać startą marchewkę, całość dusić pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodać starte ząbki czosnku, świeże zioła. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać razem: kuskus, ostudzone warzywa, jajko, płatki owsiane, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe, zgrabne burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron, aż będą rumiane.
jogurtowy dip: wymieszać jogurt z kolendrą, startym czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać burgery z wiejską lub pełnoziarnistą bułką z jogurtowym dipem i świeżymi pomidorkami z oregano.

Pozdrawiam Malwina