Mazurek morelowo-pomarańczowy

Bezglutenu, bez jajek, bez nabiału.
Aromatyczny mazurek morelowo-pomarańczowy.
Z przepysznym waniliowym kremem z kaszy jaglanej, a całość obsypana płatkami migdałowymi.

 
kruchy spód:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
1/2 szklanki + 3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
morelowo-pomarańczowy wierzch:
1 duża garść suszonych moreli
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
sok z 1/2 średniej pomarańczy
starta skórka z jednej średniej pomarańczy
waniliowy krem:
1 czubata szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki pasty waniliowej

dodatkowo: płatki migdałów

kruche ciasto:  Mąki przesypać do miski, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i olej kokosowy.
Zagnieść ciasto, tak jak byśmy robili kruszonkę. Dodać zimną wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować dowolny kształt mazurka.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Odstawić do wystudzenia

morelowo-pomarańczowy wierzch: Morele zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Z jednej połówki wycisnąć sok.
Morele odcedzić przełożyć do blendera, dodać sok i skórkę z pomarańczy.
Do całości dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować.
Gotową masą posmarować wystudzony wierzch kruchego spodu.

waniliowy krem: Kaszę jaglaną przełożyć do blendera, dodać olej kokosowy, syrop z agawy i pastę waniliową.
Wszystko razem dokładnie zmiksować. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować mazurka.
Całość obsypać płatkami migdałowymi.
Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!
Malwina