Mazurek z kokosowym kajmakiem, prażonymi migdałami i solą morską

Przepyszny mazurek na bezglutenowym kruchym spodzie. Z kokosowym kajmakiem i gorzką czekoladą.
Obsypany prażonymi migdałami i grubo ziarnistą solą morską.
Oh.. i czego chcieć więcej po świątecznym śniadaniu?
Świeżo zaparzona kawa + przepyszny mazurek = idealny zestaw :D


kruchy spód:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
1/2 szklanki + 3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
100 g gorzkiej czekolady
1 duża garść migdałów
1 łyżeczka grubo ziarnistej soli morskiej
kokosowa masa kajmakowa: jak w tym przepisie

Kokosową masę kajmakową: przygotować tak jak w tym przepisie.
kruche ciasto: Mąki przesypać do miski, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i olej kokosowy.
Zagnieść ciasto, tak jak byśmy robili kruszonkę. Dodać zimną wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować dowolny kształt mazurka.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Odstawić do wystudzenia.
Na wystudzony kruchy spód nałożyć masę kajmakową.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem.
Roztopioną czekoladę rozprowadzić po wierzchu mazurka.
Migdały uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
Całość obsypać prażonymi migdałami i solą morską.
Odstawić by czekolada zastygła.

ENJOY!!
Malwina :D