Mieszanka przypraw do grzanego wina

Przygotowując grzane wino trzeba pamiętać o jednym: Nie wolno doprowadzić do wrzenia!
O to moja wersja przypraw do grzanego wina, zamiast rodzynek dodaję żurawiny i suszoną pomarańczę.
Takie pomarańcze można samemu zrobić lub poszukać w dobrych delikatesach.
Bez obaw można zastąpić plasterkami świeżej pomarańczy i całość będzie tak samo pyszna.
Całość można posłodzić miodem jak ktoś lubi i preferuję, ale pamiętajmy by miód dodać na samym końcu.

przyprawa_do_grzanego wina

2-3 laski cynamonu
3 plasterki suszonej pomarańczy
1 garść suszonej żurawiny
1 cm świeżego obranego imbiru
1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka goździków

Grzane wino
1 butelka czerwonego wytrawnego wina
1⁄2 szklanki cukru trzcinowego

Wino przelej do garnka i podgrzej z wyżej wymienionymi przyprawami, żurawiną i pomarańczą.
Całość gotuj około 20 minut.
Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Gdy napój będzie gorący – przecedź i rozlej do szklanek.

Skandynawski glögg
1/2 litra czerwonego wina
1/2 litra wódki
10 ziaren kardamonu
1 laska cynamonu
1/2 pomarańczy
1/2 kg cukru trzcinowego
5 goździków
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki migdałów
5 suszonych fig

Podgrzewamy wódkę i wino z przyprawami, owocami i migdałami.
Wrzucamy do garnka kawałek skórki z pomarańczy, wcześniej sparzonej wrzątkiem.
Całość nie może się zagotować.
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu około 45 minut.
Gotowy glögg przecedzamy przez sito.
Można go wypić z owocami.

Smacznego!
Malwina