Migdałowy tofurnik

Przepyszny tofurnik na kruchym migdałowym spodzie z migdałową masą z migdałami.

 

12 porcji

migdałowy spód:
1 szklanka drobno zmielonych migdałów
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki bardzo zimnej wody
masa tofu:
2 szklanki pokruszonego tofu
3 średnie ekologiczne jajka
1 szklanka drobno zmielonych migdałów
1/2 szklanki śmietanki sojowej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego.

migdałowy spód: Składniki na spód przekładamy do miski (oprócz wody),
rozcieramy palcami do utworzenia małych okruszków.
Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć spód tortownicy (23cm). Nakłuć ciasto widelcem w paru miejscach i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Schłodzone ciasto piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podpieczony spód odstawić do ostygnięcia.
masa z tofu: Wszystkie składniki przełożyć do miski, powinny mieć temperaturę pokojową. Całość dobrze połączyć razem.
Gotową masę tofu wyłożyć na spód. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut. Tofurnik przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub całą noc.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina