Mini chlebki sezamowe

Malutkie chlebki z sezamem, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i otrębami.
Pachną sezamem i są bardzo puszyste za sprawą awokado.
Zdrowa przekąska lub drugie śniadanie.
Bez jajek, bez mleka, bez maślanki, a robi się je równie szybko jak standardowe muffiny.

sezamowe_chlebki
12 chlebków
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
3-4 łyżki otrębów żytnich
1/3 szklanki orzeszków ziemnych
1/3 szklanki sezamu + 2 łyżki do obsypania chlebków
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżki słodu buraczanego
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Mąki przesiać do miski, dodać otręby, sól, proszek do pieczenia, sodę, sezam, orzeszki ziemne.
W drugiej misce rozgnieść na puree obrane i wypestkowane awokado, dodać sok z cytryny, olej sezamowy, cukier trzcinowy, słód buraczany i wodę. Całość połączyć.
Mokre składniki wlać do suchych i wszystko razem dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto nałożyć do małych prostokątnych foremek lub foremki na muffiny.
Można każdy chlebek przed pieczeniem obsypać sezamem.
Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC.
Smacznego!

Pozdrawiam Malwina