Mini tarty z rabarbarem

Kukurydziane mini tarty z rabarbarem.
Tarty upiekłam na zasadzie „upside down cake” czyli do góry nogami, jak słynne ciasto ananasowe.
Dzięki temu rabarbar nie wysechł i wierzch tart nabrał wilgotnej konsystencji.
Przepysznie smakują na ciepło jak i po wystudzeniu.

4 tarty o wielkości około 13cm:

wierzch:
1 duża łodyga rabarbaru
4 łyżki cukru trzcinowego
4 płaskie łyżeczki miękkiego oleju kokosowego

ciasto:
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki wody przefiltrowanej
4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej

Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Do każdej foremki nałoży po łyżeczce miękkiego oleju kokosowego.
Rabarbar opłukać i pokroić w drobne kawałki. Nałożyć do każdej foremki i obsypać 1 łyżką cukru trzcinowego.

Wszystkie suche składniki przełożyć do miski. Całość przemieszać.
Dodać olej rzepakowy i wodę. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Ciasto powinno być dość gęste.
Nałożyć ciasto do każdej foremki przykrywając dokładnie rabarbar.
Piec 25 minut.
Gotowe tarty przed podaniem odwrócić do góry nogami.
Można od razu podawać na ciepło lub po wystudzeniu obsypane cukrem pudrem cynamonowym.

ENJOY!
Malwina