Młode ziemniaki ze szparagami, szpinakiem i rzodkiewką

Chyba nie ma nic prostszego, a zarazem pyszniejszego niż podsmażane młode ziemniaki :)
Jak się pojawiają nic innego do szczęścia nie jest mi potrzebne.
Dziś wersja z zielonymi szparagami, szpinakiem i rzodkiewką.
Jak dla mnie danie idealne, które mogę szamać zarówno na obiad jak i kolację.

mlode_ziemniaki_ze_szparagami

ok 500g młodych ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
pęczek świeżego szpinaku
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pęczek dymki
sok z połowy średniej cytryny
sól kamienna i świeżo zmielony czarny pieprz
olej kokosowy do smażenia (ok 1 czubatej łyżki)

Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Szparagi dobrze umyć, jak są młode to nie trzeba ich obierać, wystarczy obciąć ok 2-3cm końcówek.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na rozgrzaną patelnie wrzucić ziemniaki i szparagi.
Dodać drobno posiekaną dymkę z częścią szczypiorku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podsmażać ok 5-10 minut w zależności jak bardzo chcemy mieć podsmażone warzywa. Od czasu do czasu mieszając.
Do podsmażonych warzyw wrzucić umyty i wysuszony szpinak, dodać sok z cytryny i część drobno posiekanego koperku.
Całość smażyć jeszcze ok 1 minuty.
Do podsmażonych warzyw dodać pokrojoną rzodkiewkę, resztę szczypiorku i koperku.
Całość doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Od razu podawać.
Smacznego!
Malwina