Mus orzechowy z kakao i borówką amerykańską

Mus z orzechów włoskich słodzony tylko i wyłącznie daktylami.
Do tego świeże lub mrożone borówki amerykańskie .. i deser na chwilę zapomnienia idealny :)
mus_czekoladowy_z_borówka

4 porcje:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki dobrej jakości gorzkiego kakao
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
4 garście świeżej lub mrożonej borówki amerykańskiej

Orzechy włoskie zalać wodą i odstawić do namoczenia najlepiej na całą noc, ewentualnie na 3-4 godziny.
Daktyle również zalać wodą i odstawić na 3-4h.
Namoczone orzechy i daktyle przełożyć do malaksera, dodać kakao i olej kokosowy.
Całość miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowy mus przełożyć do miseczek udekorować borówką amerykańską.
Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!
Malwina