Orkiszowy mazurek z pastą sezamową i karobem

Mazurek na delikatnym, chrupiącym orkiszowym spodzie z pastą sezamową niczym chałwa.
Idealny na świąteczne popołudnie z dobrą kawą.
I troszkę mniejsze wyrzuty sumienia po świętach.


kruchy spód:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
5 czubatych łyżek miękkiego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z agawy
1/4 (lub nieco więcej w razie potrzeby) bardzo zimnej wody
wierzch:
1 szklanka sezamu
1 szklanka wody
1/2 szklanki syropu z agawy
3 łyżeczki karobu
1 łyżeczka pasty waniliowej

Mąki przesiać do miski, dodać syrop z agawy i olej kokosowy. Rozetrzeć palcami tworząc drobne okruszki.
Wlać zimną wodę i zagnieść gładkie, elastyczne cisto, gdy ciasto nie jest zwarte dolać odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4cm. Wyciąć prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×15 cm.
Z pozostałego ciasta, można zrobić ozdobny brzeg mazurka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Sezam przełożyć do malaksera i zmiksować. Miksować do momentu, aż większość ziaren będzie rozdrobniona.
Dodać syrop z agawy, pastę waniliową i wodę. Wszystko razem ponownie zmiksować, do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
4 łyżki sezamowej pasty przełożyć do miseczki, dodać karob i wymieszać.
Resztę pasty sezamowej przełożyć na mazurka, wyrównać. Karobową pasą zrobić dowolne wzorki.
Schłodzić w lodówce około 2-4 godzin.

Pozdrawiam Malwina