Orzechowe ciastka z miodem

Przepiękna jesień jest w tym roku.. idealna na długie spacery i pikniki.
A na wypad idealne są małe przekąski np. szybkie w przygotowaniu orzechowe ciasteczka :)

ciastka_orzechowe
ok. 20 sztuk
1 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli himalajskiej

Orzechy zmielić, część orzechów zmielić mniej starannie tak by kawałki orzechów były wyczuwalne w ciasteczkach.
Mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do mąk dodać orzechy, miód, pastę waniliową i olej kokosowy.
Całość dokładnie wyrobić.
Gotową masę nakładam łyżką do lodów, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 3-5cm odstępach.
Ciastka piekę około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek, moje mają średnicę około 4 cm.
Gotowe ciastka odstawić do wystudzenia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego :)
Malwina