Pełnoziarniste rogaliki z orzechami i czekoladą

Pełnoziarniste rogaliki z orzechowo-miodowym nadzieniem.
Zatapiane w czekoladzie :D
Idealne na podwieczorek lub słodkie śniadanie :)

32 małe rogaliki
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłego chudego mleka
30g świeżych drożdży
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki oliwy z oliwek
orzechowo-miodowy środek
1 szklanka drobno zmielonych laskowych orzechów
1 czubata łyżka miodu
1 łyżka wody lub chudego mleko
150g gorzkiej czekolady (70%)

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać mleko, syrop z agawy.
Całość wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
Mąki przesiać do miski, dodać również otręby które pozostały na sitku. Wlać rozczyn.
Zagnieść gładkie ciasto, ok. 8-10 minut pod koniec zagniatania dodać oliwę z oliwek.
Zagnieść, przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4, jedną z części rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części.
Zmielone orzechy wymieszać z miodem, mlekiem lub wodą i posmarować trójkąty, a następnie zwijać od podstawy trójkąta.
Czynność powtórzyć z każdą częścią ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC,
ok. 15 minut lub do momentu kiedy zrobią się rumiane.
Rogaliki odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Każdego rogalika zatapiać do połowy w czekoladzie, odstawić do zastygnięcia czekolady.

Pozdrawiam Malwina