Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną

Idealny jesienny podwieczorek. Bez cukru, nabiału i glutenu.
Zapach jabłek i cynamonu w jesienny wieczór jest po prostu obłędny.

pieczone_jabłka
4 porcje:
4 duże szare renety
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki musu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
6-8 daktylów
garść rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta różowej soli himalajskiej
do podania: śmietanka sojowa (użyłam tej)

Daktyle pokroić w drobną kosteczkę.
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z rodzynkami, pokrojonymi daktylami, orzechami włoskimi,
musem jabłkowym, sokiem z cytryny, cynamonem i szczyptą soli.
Jabłka umyć i osuszyć.
Odciąć górną część jabłka. Z pozostałej części jabłka wydrążyć gniazdo nasienne.
Jabłka napełnić przygotowanym wcześniej farszem. Przykryć odciętą częścią.
Tak przygotowane jabłka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka piekę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Przed podaniem jabłka można polać śmietanką sojową.

Smacznego!
Malwina