Pieczone młode ziemniaki z cukinią i szparagami

Nie ma dla mnie nic pyszniejszego niż pieczone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem.
W ten sposób przygotowane warzywa można podawać samodzielnie lub jako dodatek np. do ryby czy jajka sadzonego.

pieczone_mlode_ziemniaki_ze_szparagami

ok 500g młodych ziemniaków
spory pęczek zielonych szparagów
2 małe cukinie lub jedna większa
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
sok z 1/2 cytryny
tymianek cytrynowy
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 210C.
Ziemniaki dobrze wyszorować, przekroić na pół i przełożyć do miski.
Cukinie umyć, pokroić i dodać do ziemniaków.
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do ziemniaków i cukinii.
Do całości wlać olej kokosowy, sok z cytryny, tymianek i wyciśnięty ząbek czosnku,
doprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać dobrze dłońmi i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Warzywa powinny być luźno rozłożone na blaszce.
Piec około 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać delikatnie warzywa.
Po 20 minutach dodać przepłukane szparagi, całość delikatnie przemieszać, piec jeszcze ok 10 minut.
Najlepiej sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie.
Po upieczeniu obsypać całość świeżym tymiankiem można jeszcze doprawić solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!
Malwina