Pieczone owsiane donaty

Jeśli nie masz malaksera to można użyć większą ilość błyskawicznych płatków owsianych lub mąki owsianej.
Owsiane słodkie donaty z delikatnie wyczuwalnym kokosem i już się nie mogę doczekać jutrzejszego drugiego śniadania :D

owsiane_donaty
9 sztuk
350g płatków owsianych zwykłych
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru palmowego
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli morskiej
jajko

Płatki owsiane przełożyć do malaksera i zmielić, najlepiej partiami.
Powinno wyjść około 3 szklanek zmielonych płatków owsianych.
Do płatków osianych dodać mąkę orkiszową, cukier palmowy, sól, drożdże, mleko kokosowe i ciepłą wodę.
Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Zagniatać około 5-8 minut.
Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować nie zbyt cienko, na grubość około 3 cm.
Wykrawać duże okręgi, a w nich mniejsze.
Gotowe donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko dobrze roztrzepać i posmarować donaty. Odstawić na 15 minut.
Piec 20 minut lub do momentu aż będą rumiane na wierzchu w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pozdrawiam
Malwina